Wolfberry - Goji - kustovinice čínská
Goji neboli kustovnice čínská jsou chutnou a léčivou potravinou podporující zdraví, životní vitalitu a dlouhověkost. Chutná příjemně sladkokysele.
Kategorie: | Semínka, oříšky a sušené ovoce |
---|
Goji neboli kustovnice čínská jsou chutnou a léčivou potravinou podporující zdraví, životní vitalitu a dlouhověkost. Chutná příjemně sladkokysele.
Tyto drobné červené plody jsou ovocem, které je v čínské tradiční medicíně už po staletí využíváno i jako lék. Traduje se, že má omlazující účinky.
Kromě toho, že je to lahodné sladko-kyselé ovoce, s typickou chutí, která báječně doplní musli směsi, ovesné kaše, různé dezerty a také je vynikající na svačinku se směsí oříšků, má mnoho výjimečných nutričních vlastností:
- vysoký obsah betakarotenu, vitamín C, B1 a B2
- z minerálů zinek, selen, železo, vápník
- aktivní polysacharidy
- aminokyseliny, včetně esenciálních
Více se dočtete zde.
Využití v kuchyni
Podobně jako rozinky, goji lze konzumovat přímo, anebo přidat do snídaňových kaší a cereálií, domácích dezertů a tyčinek, do jogurtů nebo smoothies. Z plodů goji lze také připravit zdravý čaj - 1 plnou čajovou lžíci zalijte 1 litrem horké vody a nechte 3-5 minut odstát. Přeceďte a popíjejte, případně doslaďte rostlinným sirupem či medem. Alternativou je i příprava čaje za studena (tzv. macerace), kdy je třeba plody nechat ve vodě delší dobu. Voda má příjemně kysele sladkou, osvěžující příchuť. Můžete přidat citron či lístky máty a led a zdravá limonáda je na světě.
Nutriční hodnoty
ve 100 g | |
Energie | 1500 kJ / 358 kcal |
Sacharidy / z toho cukry | 70 g / 44,2 g |
Tuky / z toho nasycené mastné kyseliny | 1,1 g / 0,5 g |
Bílkoviny | 14,4 g |
Vláknina | 2 g |
Sůl | 0 g |
Složení
Kustovnice čínská (Lycium chinense).
Výhody/nevýhody
VÝHODY | NEVÝHODY |
100% rostlinný původ | |
čistě přírodní složení
|
|
bez lepku | |
vhodné i v těhotenství a kojení | |
vhodné i pro děti |
Množství
500 g
Země původu
Čína
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.